Peter Sagan wint na-Tourcriterium Aalst

Print
Peter Sagan wint na-Tourcriterium Aalst

Peter Sagan wint na-Tourcriterium Aalst

Aalst - Groenetruidager Peter Sagan (Liquigas) heeft maandagavond onder ruime publieke belangstelling het eerste na-Tourcriterium van ons land gewonnen. De Slovaak, in de voorbije Tour nog goed voor drie ritzeges, haalde het in het centrum van Aalst in een sprint met drie van Thomas De Gendt en de Spanjaard Haimar Zubeldia.

Van bij de start lag het tempo heel hoog in de straten van de 'Ajuinstad'. Slag om slinger probeerden renners weg te geraken uit de grote groep maar geen enkele uitval droeg echt ver. Halfkoers trokken Iljo Keisse, Bert De Backer en Koen Barbé de kar. Ook zij mochten maar enkele rondjes voor het peloton uitrijden.

Het sein dan voor Peter Sagan, Haimar Zubeldia en Kris Boeckmans om even de neus aan het venster te steken maar ook voor hen was er geen ontkomen aan. Op twee ronden van het einde vormde zich dan toch een kopgroep met drie. Sagan kreeg Thomas De Gendt en Haimar Zubeldia mee in steun. Zij waren ontsnapt uit een eerdere vlucht met elf waarin onder andere ook Nick Nuyens, Dries Devenyns, Kris Boeckmans, Iljo Keisse en Staf Scheirlinckx deel van uitmaakten.

Het leidende trio werd niet meer bedreigd. Peter Sagan begon de daaropvolgende sprint van ver op kop en haalde het voor De Gendt en Zubeldia. Boeckmans eigende zich de vierde plaats toe voor de Zweed Frederik Kessiakoff.

Korte nacht

Sagan blikte voor de start van de wedstrijd in het cultureel centrum De Werf nog even terug op de 99e Tour de France, waarin hij naast drie ritzeges (Seraing, Boulogne-sur-Mer en Metz) ook nog de groene trui pakte. "Ik heb er een zeer korte nacht opzitten", stelde Sagan. "Met de ploeg bleven we in Parijs overnachten na de wedstrijd en het defilé. Ik nam ook nog even de tijd om de 'lichtstad' te verkennen want toen wij de slotrit afwerkten ging dat met zo'n enorme vaart dat ik niet de mogelijkheid had aan sightseeing te doen. Dat deden we dan maar 's avonds. Vanmorgen om 11 uur ben ik met mijn begeleiders naar Aalst afgezakt."

"Ik vertrek woensdag naar Londen. Dat ik daar bij de topfavorieten hoor? De olympische wegrit gaat over één dag. Je hebt daar echt wel geluk voor nodig. Het zal een rare koers worden. Het is ook afwachten hoe de benen gaan voelen na een toch wel zware Tour de France. In de Alpen had ik het knap lastig en moest ik stevig op de tanden bijten. De derde week verliep dan weer een pak vlotter. Ik was dan immers al bijna zeker van mijn groene trui. Misschien kan ik in Londen nog wat teren op mijn goede conditie."

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio