Stationsbuurt Sint-Niklaas ondergaat facelift

Print
Stationsbuurt Sint-Niklaas ondergaat facelift

Stationsbuurt Sint-Niklaas ondergaat facelift

Sint-Niklaas - De Stationswijk-Noord en het station zelf worden onder handen genomen. Op het programma staan onder meer een ingrijpende facelift voor het Koninklijk Atheneum en een gloednieuwe voetgangersbrug.

Het stadsbestuur heeft ambitieuze plannen voor de wijk die grenst aan de achteringang van het station. Vandaag is het een onsamenhangend geheel, dat op veel plaatsen een grijze en verlaten indruk nalaat. Met de komst van 't Bau- Huis werd er al een eerste stap gezet naar een opwaardering van de buurt, maar schepen voor Ruimtelijke Ordening Marc Heynderickx (CD&V) wil het totale plaatje onder handen nemen.

"We hebben van de Vlaamse overheid 60.000 euro gekregen om een studie te laten uitvoeren voor het vernieuwingsproject", legt de schepen uit. "In de Stationswijk- Noord moet er een nieuwe puzzel worden gelegd. Van aan het VDAB-gebouw tot aan het slachthuis moet er een nieuw ruimtelijk plan worden gemaakt. Alles wat daartussen ligt, moet mee worden geïntegreerd. Zo'n studie is een enorm werk. Het zou mooi zijn als de plannen binnen een jaar al op tafel zouden kunnen liggen."

Ondertussen raakten er al verschillende concrete maatregelen bekend. Het slachthuis dat momenteel leegstaat, wordt afgebroken. Op die plaats moet er ruimte komen voor bewoning, groen en parkeerplaatsen. Het speelpleintje dat verscholen ligt in de wijk en onderkomen is, wordt opgefrist. Een van de meest ingrijpende maatregelen wordt vermoedelijk de facelift voor het Koninklijk Atheneum voor deeltijds onderwijs in de Noordlaan.

Totaalconcept

"De gebouwen waarin de school zijn gehuisvest, zijn niet meer van deze tijd", geeft de schepen aan. "Bovendien nemen ze heel wat ruimte in en liggen de panden her en der verspreid. Op vraag van de school zelf, kan de instelling veel kleiner en compacter worden gemaakt. Deze plannen zullen mee worden geïntegreerd in het totaalconcept voor de wijk."

Modelspoorclub Het Spoor is gevestigd in een van de lokalen van de school, en koos ondertussen al eieren voor haar geld. De vzw kondigde aan dat het wilde verhuizen, en krijgt nu een stek in een gebouw op de site Zwijgershoek.

Bert Foubert

Foto Stefaan Van Hul

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio