Mechelseplein overspoeld met haak- en breiwerkjes

Print

Mechelseplein overspoeld met haak- en breiwerkjes

Antwerpen - Ze noemen het de nieuwste vorm van straatkunst: wildbreien. In plaats van met spuitbussen of stickers de stad te versieren, doet Knit the City het met haak- en breiwerkjes. Gisterennacht werd het Mechelseplein onder handen genomen.
Om elf uur ’s avonds begon Knit the City aan haar guerilla-actie. Gewapend met tientallen bonte haakwerkjes trokken ze het Mechelseplein op en werd geen boom, lantaarnpaal, vuilnisbak of bankje gespaard. Overal hingen ze de haaksels en breisels op, tegen en rond. Het resultaat is een opmerkelijk en vooral kleurrijk plein, waar menig voorbijganger met opgetrokken wenkbrauwen blijft staan en staren.

Concrete aanleiding is het vierdaags kunstenfestival van Studio Villanella, dat sinds kort de voormalige Studio Herman Teirlinck als uitvalsbasis heeft, en door Knit the City op een opmerkelijke manier aangekondigd wordt.

Het wildbreien is niet nieuw. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië duikt meer en meer op, meestal onder de noemer ‘Knit the City’. Voor ons land is de Mechelseplein-actie wel een primeur.

“Eigenlijk zijn alle ‘Knit the City’-acties opgebouwd rond hetzelfde idee. Noem het de nieuwste vorm van straatkunst. Net als andere straatkunsten - denk maar aan graffiti, stencils of stickers – is het onze bedoeling om de stad op te vrolijken. Om mensen op een aangename manier te verrassen. Om een glimlach op het gezicht te toveren van passanten. Om de stad kleurrijker en aangenamer te maken”, vat Lies Saldien, samen met haar zus Lot de drijvende krachten achter de actie, samen.

Geraldine Dewart

Foto's: Dirk Kerstens

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio