Slachtoffers seksueel misbruik slepen Kerk voor de rechter

Print
Slachtoffers seksueel misbruik slepen Kerk voor de rechter

Slachtoffers seksueel misbruik slepen Kerk voor de rechter

Zeventig slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk gaan een burgerlijke procedure tegen de Kerk opstarten, parallel met het aanbod voor onderhandelingen met de arbitragecommissie. Dat werd woensdagnamiddag toegelicht tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in de Gentse Vooruit, waarbij slachtoffers het woord namen.

Advocaten Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche (foto) leiden een burgerlijke vordering in bij de rechtbank van eerste aanleg in Gent tegen de Heilige Stoel, de Belgische bisschoppen en de hogere oversten van de Belgische religieuzen, in naam van een groepering van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

De bedoeling is om het principe van de aansprakelijkheid te laten vaststellen in een tussenvonnis, waarbij de rechtbank ook zal gevraagd worden zich uit te spreken over een provisionele schadevergoeding voor de geleden schade.

Journalist en auteur Roel Verschueren, zelf slachtoffer, treedt op in naam van de slachtoffers.

Waakzaam positief

"Drie dagen nadat bekend raakte dat groepsvordering wordt ingediend, zeggen de bisschoppen dat ze zullen meewerken en slachtoffers vergoeden. We zijn waakzaam positief", aldus advocaat Christine Mussche. Ze wijst erop dat de kerk de afgelopen dertien maanden telkens nieuwe excuses gebruikte om onderhandelingen uit te stellen. "Het verleden leerde dat de kerk een tactiek van sabotage gebruikte." Mussche wijst erop dat belangrijke stukken die tijdens het onderzoek in beslag genomen werden, gered zijn.

"Elk rechtsmiddel zal aangewend worden om flagrante schendingen van de mensenrechten, kinderrechten en misdaden tegen de menselijkheid aan te klagen. De stap is belangrijker dan de speculatie over de afloop, al hebben we vertrouwen in een goede afloop", klinkt het nog.

De Belgische bisschoppen geven voorlopig geen commentaar, maar nemen akte van de klacht.

Beeld: Photonews